به گزارش صبح ساباط به نقل از ایرنا؛ از برخی استان های کشور خبر از کمبود شیرخشک عادی نوزادان داده است. مثل خبرهایی از یزد حاکی از این است که کمبود شیرخشک معمولی (رگولار) در داروخانه های استان یزد از اسفند ماه سال گذشته تاکنون ادامه دارد و این امر موجب نگرانی پدر و مادر دارای فرزند شیرخوار شده است.
کمبود یاد شده فقط در یزد نیست . ایضا از شیراز خبر از نگرانی و گلایه پدرها و مادرهای نوزادان شیرخوار رسیده و اینکه برخی برندهای سازگار با گوارش نوزادشان ، کمیاب شده است . ضمن اینکه این افراد اظهارداشته اند؛ “طی سالجاری ۲ بار با کمبود بعضی برندهای این محصول مواجه شده اند”.
شیر خشک در ساوه نیز کم، اعلام شده است. متصدی داروخانه ای در خیابان طالقانی این شهر اظهارداشته ، سهمیه داروخانهها مدتی است به شکل محسوسی کم شده است و برخی از برندهای شیر خشک آن نیز خیلی محدود به دست داروخانهها میرسد و میتوان گفت؛ “نَگرد نیست”.
همچنین بر اساس گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی در کرمان ، چندوقتی است والدین کرمانی که فرزند شیرخوار دارند و به هر دلیل مجبور به استفاده از شیرخشک هستند، کفشهای آهنین به پا کردهاند و از این داروخانه به آن داروخانه میروند تا شاید شیرخشک کمیاب یا دربرخی مواقع نایاب را بیایند.
متصدی داروخانه ای در خیابان طالقانی شهرساوه اظهارداشته ، سهمیه داروخانهها مدتی است به شکل محسوسی کم شده است و برخی از برندهای شیر خشک آن نیز خیلی محدود به دست داروخانهها میرسد و میتوان گفت؛ “نَگرد نیست”.شیر خشک های کمیاب برای کدام برندهاست؟
به گزارش خبرنگاران ایرنا بیشتر این کمبودها مربوط به تمام برندهای شیرخشک عادی نمی شود و شماری از برندها کم و بیش در داروخانه ها یافت می شود از جمله شیرخشک های رژیمی که نوزادان نارس یا دارای مشکلات گوارشی درزمره استفاده کنندگان این شیرهای رژیمی قراردارند؛ چنانچه بهروز حیدری ، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یزد نیز دراین خصوص گفته است کمبود شیرخشک رژیمی و مرتبط با بیماری های خاص وجود ندارد و تنها این مساله در مورد شیرخشک های معمولی مطرح است.
کلافگی در سایه کمبود شیرخشک
بر اساس این گزارش از برندهای کمیاب می توان به عنوان نمونه به گفته “سید محمد حسن احمدی”، سرپرست مدیریت غذا و داروی دانشکده علوم پزشکی ساوه ، اشاره کرد که بیشتر چالش این منطقه را در خصوص این فرآورده، کمبود شیرخشک نوع رگولار (ویژه نوزدان عادی) با برند ” نان” بیان کرده است اما کمبودی برای نوع رژیمی آن که مخصوص نوزادان خاص با مشکلات تغذیهای است، از طرف احمدی اعلام نشده است.
متصدی یکی از داروخانه های یزد هم اینطور گفته است: قبلا فقط شیر نان در بازار کمیاب بود اما حالا تقریبا اکثر مارک های شیر خشک را نمی توان یافت. مارک هایی که قبلا بدون مشکل عرضه می شد .
از طرفی دیگر حیدری ، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی یزد ضمن اظهار امیدواری مبنی بر حل شدن مشکل یاد شده طی چند ماه آینده در خصوص کمبود فرآورده یاد شده چنین بیان می کند: کمبود شیرخشک در ۲ برند شرکت نستله «Nestle» تولیدکننده شیرخشکهای نان «NAN» و گیگوز « Guigoz» و برند اپتامیل «Aptamil» مشاهده شده که علت آن مشکلات تامین مواد اولیه مورد نیاز بوده است .
وی در عین حال وضعیت توزیع شیرخشک در شهریورماه گذشته را نسبت به ماه های پیشین ، بهتر ارزیابی کرده و گفته است :تعداد قابل توجهی از انواع شیرخشک های «ببلاک»، «آپتامیل» «نان» و «گیگوز» در استان توزیع و همچنین تلاش شده با تامین شیرخشک از سایر برندها مانند بیبی لاک « Bebelac» این مشکل تا حدودی برطرف شود.
برای کمبود شیرخشک راه حل مقطعی هم وجود دارد؟
پاسخ به سوال بالا، مثبت است. یک راه حل مقطعی این است که وقتی یک برند از شیرخشک کم است والدین می توانند برند دیگری را عجالتا جایگزین کنند . مثل اظهارات محمدجواد راعی” معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز” که گفت: همشهریان در صورت عدم موجودی یکی از برندهای مورد تقاضا در زمینه شیر خشک، می توانند برند دیگری از شیرخشک را جایگزین کنند.
صد البته گفته های این مقام مسوول پاسخی در خور به شمار می آید اما مساله این است به این راحتی ها نمی توان برای نوزاد ، برند جایگزین شیرخشک انتخاب کرد؛ شاهد آن هم گفته های پدر ۲ نوزاد دوقلو به نام “رضا – ز” اهل یزد است که به ایرنا چنین می گوید: برخی از انواع شیر خشک کمیاب و نایاب است و مسوولان داروخانه پیشنهاد استفاده از سایر برندها شیر خشک را میدهند این در حالی است که برخی برندها با بدن نوزاد سازگار نیست و باعث دل درد می شود.
کلافگی در سایه کمبود شیرخشک
وی اضافه می کند: برخی اوقات دوقلوهای خانواده ما به علت استفاده از یک برند دیگر شیر خشک دل درد شده و چند ساعت گریه و بی قراری کرده اند، لذا تنوع این ماده غذایی با توجه به سازگار نبودن برخی از انواع آن با مزاج بعضی از نوزادان ضروری است .
یک مادردارای فرزندی پنج ماهه نیز از مسوولان می خواهد که به این کمبود، رسیدگی کنند. او می گوید: برای سیرکردن شکم نوزاد چند ماهه چه کاری از دست مادری که شیر ندارد ساخته است؟ این انصاف نیست ، هر روز باید از کار و زندگی خود بزنیم و دنبال یک قوطی شیرخشک باشیم.
مادر یک نوزاد پنج ماهه: برای سیرکردن شکم نوزاد چند ماهه چه کاری از دست مادری که شیر ندارد ساخته است؟ این انصاف نیست ، هر روز باید از کار و زندگی خود بزنیم و دنبال یک قوطی شیرخشک باشیم.
چرا شیر خشک نوزادان کم شده است؟
خبرنگاران ایرنا گزارش داده اند، یک دلیل چرایی کمبود برخی برندهای شیرخشک می تواند قاچاق آن به کشورهای همسایه باشد. مریم رامش، رییس اداره فرآورده های طبیعی، سنتی، مکمل و شیرخشک دانشگاه علوم پزشکی کرمان به قیمت پایین شیرخشک در ایران نسبت به سایر کشورهای همسایه اشاره کرده و گفته است : این امر موجب قاچاق شیرخشک به کشورهای مجاور می شود.
گواه این ادعا را در خبرهای خبرگزاری جمهوری اسلامی می توان پیداکرد. به عنوان نمونه به گزارش روز ۲۷ شهریور ماه ایرنا نیروهای هنگ مرزی تایباد ۲۱۰ قوطی شیرخشک قاچاق را کشف کردند؛ یا در گزارش روز ۱۵ مرداد همین خبرگزاری ازبیرجند خبری منتشرشد مبنی بر کشف ۶ تن و ۱۸۰ کیلوگرم شیر خشک توسط ماموران انتظامی بیرجند در بازرسی از یک کامیون باری.
امکان احتکار شیرخشک وجود دارد؟
سید محمد حسن احمدی ، سرپرست مدیریت غذا و داروی دانشکده علوم پزشکی ساوه در خصوص این پرسش ، پاسخی منفی می دهد و می گوید : با توجه به اینکه شیر خشک حاشیه سود پایینی دارد، داروخانه های شهرستان رغبتی نسبت به انبار این محصول یا به عبارتی احتکار ندارند و میزان سفارشات آنها بیشتر برای مصرف روزانه یا کوتاه مدت است، با این حال بازرسیهایی از این واحدها انجام شده است.
به نظر می رسد اگر احتکاری در کار باشد بیشتر برای شیرهای خشک رژیمی باشد نه شیر خشک عادی نوزادان ؛ مصداق آن می تواند کشف یک میلیون تن شیرخشک احتکار شده از انبار یک شرکت تولیدی در قزوین در تاریخ هشت شهریور ماه گذشته و یا کشف یک هزار بسته شیرخشک رژیمی در قم در روز ۱۱ شهریور باشد.
انتهای پیام/
Thursday, 12 December , 2024