اطاعت و بندگی نیز زمانی میسر می‌شود که ازدواج سالم اسلامی صورت بگیرد اما با همه سفارش ها و همه نیازمندی ها انچه در دولت های مختلف مهجور مانده موضوع ازدواج است.

به گزارش صبح ساباط، بحث ازدواج و مشکلات و موانعش بحث تازه ای نیست. این روزها این قدر آمار و ارقام از ازدواج و طلاق منتشر می شود و آن قدر کارشناسان مختلف مذهبی و اجتماعی و فرهنگی در این باره اظهارنظر کرده اند و آن قدر آسیب شناس ها در این باب توضیح داده اند و خط و نشان کشیده اند که حس می شود دیگر هیچ موضوع جدیدی برای بحث پیدا نشود!

فلسفه ازدواج در اسلام مرتبط با فلسفه خلقت انسان است، چون خداوند متعال انسان را خلق کرد تا به کمال برسد و بهترین راه برای رسیدن به کمال، اطاعت و بندگی می‌باشد؛ اطاعت و بندگی نیز زمانی میسر می‌شود که ازدواج سالم اسلامی صورت بگیرد اما با همه سفارش ها و همه نیازمندی ها انچه در دولت های مختلف مهجور مانده موضوع ازدواج است.

دولت دوازدهم که آوازه ای در میان دولت ها در کار نکردن دارد، در موضوع ازدواج هم توفیقی به دست نیاورده است، از نبودن سیاست های تشویقی و حمایتی گرفته تا گرانی های افسارگسیخته که هر کسی را برای امر ازدواج مردد می کند.

***حلقه گمشده ازدواج در دولت ناامیدی‌ها

دکتر عباس علوی راد عضو انجمن اقتصاددانان ایران در گفتگو با خبرنگار یزدرسا اظهار کرد: براساس آمارهای سازمان ثبت‌ و احوال کشور، در پایان سال ۱۳۹۲ تعداد ازدواج‌های استان یزد نزدیک به ۹۹۸۸ بوده که این میزان با کاهش ۳۶ درصدی در سال ۱۳۹۸ به ۶۳۵۸ ازدواج رسیده است.

وی تصریح کرد: طی این مدت، در مناطق شهری تعداد ازدواج‌ها از ۹۳۹۰ در سال ۱۳۹۲ با کاهش ۳۵ درصدی در سال ۱۳۹۸ به ۶۰۷۱ ازدواج رسیده است.

علوی راد با بیان اینکه در مناطق روستایی نیز تعداد سالانه ازدواج‌ها از ۶۹۸ ازدواج در سال ۱۳۹۲ با کاهش ۵۹ درصدی به ۲۷۸ ازدواج در سال ۱۳۹۸ رسیده است عنوان کرد: بررسی های نگارنده نشان می دهد در دوره ۷ ساله دولت روحانی، کاهش ازدواج در مناطق شهری و روستایی استان یزد نسبت به متوسط کل کشور بیشتر بوده است.

***شغل و مسکن؛ سد بلند میل به ازدواج

وی ابراز کرد: نتایج طرح های رسمی آمار گیری مرکز آمار ایران نشان می دهد نداشتن شغل و مشکل تهیه مسکن در صدر معضلات ازدواج جوانان می باشد.

علوی راد در پایان تاکید کرد: ریل های فعلی توسعه استان یزد مشکل را تبدیل به بحران می کند و دلسوزان استان قبل از اینکه خیلی دیر شود به میدان بیایند.

این آمار که مو را بر تن دغدغه مندان جامعه صاف می کند نه تنها نظر کارشناسی بر اساس آمار ثبت احوال است بلکه بسیاری از مسئولین هم در این موضوع اتفاق نظر دارند.

کاهش ازدواج در یزد حقیقتی است که با هیچ دلیل و منطقی نمی توان پذیرفت و حتی توجیه پذیرهم نیست اما نکات پنهان در دل برخی چالش ها مانند کاهش ازدواج نهفته است که قابل بررسی است.

***کاهش تمایل به ازدواج در بین جوانان یزدی

فخرالسادات خامسی هامانه مدیرکل سابق دفتر امور اجتماعی استانداری یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا با بیان اینکه استان یزد در حال حاضر رتبه ۲۶ در زمینه آمار ازدواج در سطح کشور را داراست، اظهار داشت: این آمارها نشان می‌دهد تمایل به ازدواج در میان جوانان یزدی کاهش پیدا کرده است.

وی با بیان اینکه بخشی از این موضوع به مباحث اقتصادی باز می‌گردد، افزود: فرهنگ یزدی‌ها از دیرباز در زمینه اقتصادی با بسیاری از نقاط کشور متفاوت بوده به نحوی که پسران تا صاحب خانه و شغل مناسب نباشند، ازدواج نمی‌کنند.

***دختران یزدی تحصیل را به ازدواج ترجیح می دهند

خامسی هامانه عنوان کرد: در گذشته پسران از دوران راهنمایی وارد بازار کار می‌شدند و ایام تابستان را به فراگیری یک فن مشغول بودند و در عین حال کسب درآمد نیز می‌کردند اما این فرهنگ اکنون کمرنگ شده و پسران پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه یا پایان سربازی، تازه به دنبال کسب و کار می‌روند که این امر سن ازدواج را بالا برده است.

مدیرکل سابق دفتر امور اجتماعی استانداری یزد بیان کرد: طی سالهای اخیر دختران و پسران یزدی بیشتر به درس خواندن تشویق شده‌اند و اینکه ۶۵ درصد قبول شدگان دانشگاه‌ها، دختران هستند، نشان می‌دهد که دختران تحصیل را به ازدواج ترجیح داده‌اند و این امر نیز سبب بالا رفتن سن ازدواج در دختران یزد شده است.

خامسی هامانه اظهار داشت: بالا رفتن توقع جوانان نیز عامل عدم تمایل آنها به ازدواج یا ازدواج‌های بی ثبات شده که این امر ناشی از رویه نادرست فرزندسالاری در خانواده هاست.

***جوان امروز تحمل کوچک‌ترین سختی در زندگی مشترک را ندارد

وی تاکید کرد: فرزندان در خانواده‌ها در ناز و نعمت زندگی می‌کنند و تنها تکلیف درس خواندن به آنها سپرده می‌شود و این امر سبب می‌شود تا تحمل کوچک‌ترین سختی در زندگی مشترک را نداشته باشند بر این اساس یا اساساً تن به ازدواج نمی‌دهند یا اگر ازدواج کنند، به سرعت با مشکلات جدی مواجه می‌شوند.

خامسی هامانه، تغییر در سبک زندگی، تغییر جایگاه والدین، تغییر خط قرمزها و … را از عوامل مؤثر در کاهش آمار ازدواج و عدم تمایل جوانان به ازدواج خواند و گفت: کمرنگ شدن بنیه دینی نیز سبب شده تا توکل در میان جوانان کمرنگ شود و همواره از زندگی مشترک و مسائل اقتصادی آن در هراس باشند.

***رتبه ۲۷ استان یزد در طلاق

وی، رتبه استان یزد را در زمینه آمار طلاق ۲۷ خواند و عنوان کرد: گرچه در این زمینه در کشور جایگاه خوبی داریم اما آمار طلاق نسبت به فرهنگ غنی یزد و آداب و سنن و هنجارهای اجتماعی این شهر و استان، بالاست.

شاید راهکارهایی برای درمان این چالش و روشن شدن موتور محرک سنت حسنه ازدواج انجام شده اما بزرگترین راهکار یعنی عملیاتی شدن قانون تسهیل ازدواج همچنان مغفول مانده است که پیش از این نیز در اینباره گزارش هایی منتشر شد.

در کنار سیاست های کلی برای تسهیل ازدواج، مشوق ها و برنامه های استانی نیز می تواند تا حدودی برای بهتر شدن وضع ازدواج بهتر باشد که با توجه موضوع این نوشتار راهکارهای استان یزد را برای ترویج ازدواج بررسی کردیم.

*** تصویب سند ارتقای وضعیت بانوان در شورای برنامه ریزی یزد

فاطمه دانش یزدی در مصاحبه با خبرنگار یزدرسا؛ تصویب سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده استان را از مهمترین اقدامات صورت گرفته در رابطه با مقوله‌ی ازدواج دانست و گفت: این سند که در شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان در سال گذشته تصویب شده از ۱۳ محور نظیر سلامت، خانواده، ازدواج، ورزش و سایر موارد مرتبط با زنان تهیه شده است.

مدیر کل امور بانوان و خانواده استانداری یزد افزود: سند ارتقای وضعیت بانوان براساس وظایف ذاتی دستگاه‌ها تعریف  شده و تلاش شده تا سندی راهبردی و کامل اجرایی را در اختیار دستگاه‌های اجرایی قرار دهد.

وی با بیان اینکه در برنامه‌های این سند سعی بر تسریع و فراهم کردن امکان ازدواج صورت گرفته گفت: راه اندازی کارگاه‌های آشنایی دختران و پسران در شرف ازدواج با ویژگی‌های روانی و زیستی خودشان در دستور کار قرار گرفته که با محوریت سازمان بهزیستی انجام می شود.

دانش یزدی با اشاره به اصول شانزده‌گانه تقویت و تحکیم بنیان خانواده براساس فرمایشات مقام معظم رهبری اظهار داشت: ایجاد خانواده‌ سالم، فرزنداوری و فرزندپروری، احترام به والدین و احترام به سالمندان بخشی از این اصول است که در قالب آموزش‌های پیش، حین و پس از ازدواج برای خانواده‌ها، والدین و فرزندان انجام خواهد گرفت.

*** راه‌اندازی مراکز صیانت از نهاد خانواده در یزد

این مقام مسئول نقش رسانه‌ها در فرهنگ‌سازی ازدواج‌های موفق مهم دانست و گفت:  متاسفانه طلاق یکی از پنج آسیب اجتماعی است که مقام معظم رهبری هم بر اقدامات پیشگیرانه در این زمینه تاکید دارند و بر همین اساس بهره‌گیری از کارشناسان حوزه اجتماعی و مراکز مشاوره برای پیشگیری از آسیب‌های حوزه خانواده در دستور کار قرار گرفته هر چند فرهنگ‌سازی در مورد ازدواج آسان زمانبر و نیازمند عزم همگانی است.

وی از راه‌اندازی مراکز صیانت از نهاد خانواده در زمینه تسهیل ازدواج خبر داد و ابراز داشت: خوشبختانه این طرح جزو طرح‌های موفق درشهرستان های اردکان، میبد و بهاباد بوده که از ظرفیت خیرین برای ازدواج و مسکن جوانان، خرید جهیزیه  در راستای صیانت از بنیان خانواده بهره گرفته شده است.

  • منبع خبر : یزدرسا