به گزارش صبح ساباط، روزهای پایانی فصل تابستان را پشت سر میگذاریم و خنک شدن هوا نوید فصلهای سرد سال را میدهد. فصل پاییز و زمستان که بیماریهای تنفسی مانند سرماخوردگی، آسم، آنفولانزا و … در آن رایج است و در صورت ابتلا به آنها زمینه بیماری کووید ۱۹ در افراد بیشتر میشود.
هفت ماهی از درگیری مردم کشورمان با ویروس مرگبار کرونا میگذرد و در این مدت راهکار های مختلفی برای مهار این بیماری افسار گسیخته ارائه شد، اما همچنان این بیماری تاج دار در جهان پادشاهی میکند.
تزریق واکسن آنفولانزا برای چه کسانی ضروریست؟
یکی از راههای پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا تزریق واکسن کرونا اعلام شده است که اخبار ضد و نقیضی در این رابطه شنیده میشود، اینکه چقدر تزریق این واکسن در جلوگیری از کرونا موثر است و چه افرادی باید این واکسن را تزریق کنند.
محمود نوری شادکام گفت: از آن جایی که فصل پاییز و زمستان احتمال هم زمانی ابتلا به بیماری کرونا و آنفولانزا زیاد است توصیه میکنیم افرادی که در معرض خطر هستند حتما این واکسن را تزریق کنند. از این جهت که حداقل تا حد زیادی از ابتلا به آنفولانزا در امان میمانند و احتمال ابتلا به هر دو بیماری در آن ها کاهش مییابد.
او با بیان اینکه ۱۲ گروه در معرض خطر ابتلا به بیماری آنفولانزا هستند، افزود: افرادی که در مراکز بهداشتی و درمانی با بیماران سروکار دارند، افراد بالای ۶۵ و کودکان زیر پنج سال، بیماران مزمن قلبی، ریوی، کلیوی و کبدی، افرادی که دیابت پیشرفته دارند، عضو پیوندی دریافت کرده اند، شیمی درمانی میشوند، داروهای کورتون یا تقویت کننده سیستم ایمنی مصرف میکنند و افراد چاق، گروههای در معرض خطر ابتلا به بیماری آنفولانزا هستند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با بیان اینکه بیماری آنفولانزا بر خلاف کرونا واکسن و درمان مناسبی دارد، اظهار کرد: واکسن آنفولانزا بین ۳۰ تا ۶۰ درصد اثر محافظتی دارد و به طور قابل توجهی عوارض و درصد مرگ و میر ناشی از این بیماری را کاهش میدهد.
بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا
نوری شادکام با بیان اینکه اول تا ۱۵ مهرماه بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا است، ادامه داد: دریافت این واکسن برای افراد در معرض خطر که پیش تر به آن اشاره شد توصیه میشود، چراکه علاوه بر پیشگیری از بیماری آنفولانزا در صورت ابتلا نیز مشکلات ناشی از آن را کاهش میدهد.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه واکسن آنفولانزا میتواند تا شش ماه از بروز این بیماری پیشگیری کند، افزود: به غیر از افراد در معرض خطر افراد دیگر نیز می توانند این واکسن را تزریق کنند اما امسال با توجه به حجم بالای تقاضا به دلیل شیوع بیماری کرونا اولویت با افراد پر خطر است.
همانطور که گفته شد درصد پیشگیری تزریق واکسن آنفولانزا ۳۰ تا ۶۰ درصد است، در حالی که تحقیقات و پژوهش های علمی در سراسر دنیا استفاده از ماسک را مهم ترین راه برای پیشگیری از بیماری ها به خصوص بیماری های تنفسی مانند آنفولانزا و کرونا می داند.
واکسن رایگان به چه کسانی تعلق می گیرد؟
در ایام پرخطر و اپیدمی بیماری کرونا سهمیه واکسن آنفلوآنزای گروههای پرخطر از دو هزار و ۵۰۰ به دو و نیم میلیون دوز افزایش یافته است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در ادامه صحبت های خود با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از یزد، با بیان اینکه حدود ۳۰۰ هزار نفر در استان در معرض خطر ابتلا به بیماری آنفولانزا و در اولویت دریافت واکسن هستند، گفت: معاونت غذا و داروی استان پیگیر است حداکثر تا هفته آینده واکسن آنفولانزا را در داروخانههای استان عرضه کند.
سید حیدر محمدی مدیرکل امور دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو به تازگی در برنامه کشیک سلامت با اشاره به اینکه برای ارائه واکسن سه نوع قیمت ارائه می شود، گفته است: گروه اول شامل سالمندان، مادران باردار، کودکان زیر ۵ سال و افراد دارای بیماری زمینهای و سرطانی ها هستند که از بین همان دو و نیم میلیون دوز وبه صورت رایگان توزیع میشود.افزون بر اینها واکسن رایگان به زندانیان و نیروهای مسلح و کادر درمان نیز تزریق می شود، برای مادران باردار هم اگر نیاز باشد مراکز بهداشت به منزل آنها مراجعه میکنند.
گروه دوم سالمندان بالای ۶۵ سال هستند که باید با ثبت کد ملی و احراز هویت واکسن را از داروخانهها با قیمت حدود ۴۲ هزار تومان تهیه کنند. برای کودکان زیر ۵ سال هم واکسن سه ظرفیتی در داروخانهها توزیع میشود. بعد از اینکه توزیع واکسن بین این گروهها تمام شد؛ اگر میزان تقاضا بیشتر از آن ۱۶ میلیون دوزی باشد که وارد خواهیم کرد، مجبور میشویم با ارز نیمایی وارد کنیم که قیمت بیشتری خواهد داشت.
دستورالعملی برای توزیع واکسن در استان ها صادر نشده
دکتر مسعود شریفی، معاون فنی مرکز بهداشت استان یزد نیز در این باره گفت: در حال حاضر دستورالعمل و بخشنامهای از طرف وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مبنی بر نحوه توزیع و قیمت این واکسن در استان ها ابلاغ نشده است و مردم فریب سودجویانی که به دنبال گرفتن ماهی از آب گل آلود هستند را نخورند.
او با بیان اینکه علائم اولیه کلیه بیماریهای تنفسی از جمله آنفولانزا و کرونا یکسان است، افزود: شدت علائم در هر کدام از این بیماری ها متغیر است.
شریفی اظهار کرد: با توجه به عمومی شده استفاده از ماسک و رعایت فاصله گذاری اجتماعی به نظر میرسد امسال شدت فراگیری آنفولانزا کمتر از سال های گذشته باشد. به جز افراد در معرض خطر، عموم افراد جامعه نیازی به تزریق این واکسن ندارند.
استفاده از واکسن آنفولانزا در بهبودی سریع نیز تاثیر دارد و موجب ترخیص سریع خواهد شد، چون از انتشار ویروس در اندام تحتانی و ریهها جلوگیری میکند. در مرحله دوم، میتواند شدت طوفان سیتوکین کنترل نشده مرگبار در کووید-۱۹ را کاهش دهد. بنابراین، تحقیقات آینده باید روی این تاثیرات متمرکز شوند تا به کشف ماهیت و مدتزمان حفاظت با واکسن آنفولانزا، بهصورت سیستمی و در مجاری تنفسی کمک کند.
- منبع خبر : باشگاه خبرنگاران
Friday, 13 December , 2024