صبح ساباط؛ علی مشیری نیا؛ بحرانهای طبیعی بر زندگی میلیونها نفر در سراسر جهان تأثیر میگذارد و هزینههای اقتصادی و اجتماعی به وجود میآورد و ما نیز در جای جای ایران پهناور از این قاعده مستثنا نیستیم و این کشور نیز تحت تاثیر مخاطرات طبیعی نظیر زمینلرزه، سیل، زمینلغزش، فرونشست و… قرار می گیرد. این در حالی است که هر ساله خسارات زیادی به کشور وارد می شود.
اهمیت این موضوع باعث شد تا اسماعیل نجار رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در گروه مجازی پرسون به حواشی و سوالات خبرنگاران در را بطه با این حوزه پاسخ دهد.
شایعه های شبکه مجازی در شرایط بحرانی آزار دهده است
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با تاکید بر اطلاع رسانی از سوی صدا و سیما و همچنین رسانه های رسمی پس از هر حادثه غیر مترقبه و بحران در سطح کشور؛ بیان داشت: در هر حادثه ای این سازمان مرتبا اعلام میکند تا هم وطنان اخبار و اطلاعات درست را از صدا و سیما و رسانه های رسمی از زبان مسئولین چویا و پیگیر شوند.
نجار با بیان اینکه فضای مجازی محیط مناسبی است تا هم اطلاع رسانی دقیق و هم آموزش های لازم در حوزه مدیریت بحران انجام شود؛ از این فضا به عنوان فرصت یاد کرد و با ابراز گلایه از وجود شایعه در شبکه های مجازی اظهار داشت: گاهی مشاهده می شود در شبکه های مجازی شایعه سازی ها و انتشار آن در فضای مجازی زمینه نگرانی را در بین مردم ایجاد میکند.
وی در همین رابطه افزود: تلاش سازمان مدیریت بحران این است تا در حادثه ای آرامش مردم را حفظ کنیم و روح و روان مردم را بیش از آنچه اتفاق افتاده است آزرده خاطر نکنیم و تلاش کنیم تا به شدت تمام زندگی عادی را به مردم برگردانیم و این اساس کار در سازمان مدیریت بحران است که برخی مواقع وجود شایعه های متعدد در شبکه های مجازی علاوه بر مردم ما را نیز آزرده خاطر میکند.
شبکه های مجازی بازوی کمکی سازمان مدیریت بحران باشند
سکاندار سازمان مدیریت بحران کشور با ذکر مواردی از انتقادات و شایعه سازی های متعدد شبکه های مجازی؛ گفت: شبکه های مجازی باید این موارد را هدایت کند و به دنبال اصلاح کار باشد. فعالین شبکه های مجازی این توانائی را دارند تا در این رابطه راهکار و پیشنهاداتی را ارائه دهند.
وی با تاکید بر تلاش سازمان مدیریت بحران کشور مبنی بر کاهش آلام مردم گفت: تلاش دولت و حکومت نیز بر همین امر استوار است و این در حالی است که قبل از انقلاب فقط مردم پای کار بودند و بر همین اساس انتظار ما این است تا در این زمینه شبکه های مجازی و رسانه ها کمک کار ما و دولت باشند.
وی با ذکر مثال به اهمیت آموزش و ارتقاء سطح آگاهی مردم از سوی رسانه ها و شبکه های مجازی اشاره کرد و بیان داشت: چه بسا رسانه ملی، سایر رسانه ها و شبکه های مجازی میتوانند در امر آموزش و ارتقاء سطح آگاهی مردم به عنوان بازوی کمکی دولت و سازمان مدیریت بحران؛ چگونگی ارائه خدمات به مردم به ما ارئه دهند. اینکه ما چگونه خدمات بهتری را ارئه کنیم؟ زمان را برای کمک رسانی و امداد رسانی کوتاه بکنیم؟ و امکانات بیشتری را در اختیار مردم قرار دهیم؟
استفاده از تمام فرصت ها در رابطه با ارتقاء سطح سواد امدادی
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در رابطه با تلاش این سازمان در راستای ارتقاء سطح سواد امدادی؛ افزود: به دلیل اهمیت بالای ارتقاء سطح آموزش در مدیریت بحران و سواد امدادی؛ ما در دو حوزه مدیران و مردم فعالیت های گسترده ای را آغاز کردیم.
وی با اشاره به اجرای طرح غدیر و ارتقای سطح آموزش و سواد امدادی مدیران استانی و شهرستانی این سازمان و اجرای طرح آموزشی و تخصصی امداد از سوی جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران برای داوطلبان این جمعیت؛ گفت: در رابطه با آموزش شهروندان نیز رسانه های عمومی بویژه صدا و سیما اقدامات و آموزش های خوبی داشته اند و در کنار اقدامات رسانه ای؛ آموزش های گسترده مردمی را در برنامه کاری خود داشتیم ولی متاسفانه به دلیل مشکلات مالی؛ تنها در استان یزد این برنامه اجرا شد و اتفاقا شاهد بودیم که اجرای این برنامه در این استان سطح سواد امدادی شهروندان این استان را ارتقاء بخشید.
نجار در ادامه از بهره برداری و استفاده از هر فرصتی در زمینه آموزش شهروندان در مدیریت بحران و ارتقاء سطح سواد امدادی شهروندان یاد کرد و افزود: در همین رابطه اقدااماتی چون برگزاری جشنواره فیلم کوتاه در استان یزد با حضور بیش از ۷۰۰ فیلم، برگزاری مانور زلزله در مدارس و ایجاد احساس بحران در بین دانش آموزان، برگزاری مانور ساعت صفر در بین مسئولان استانی، ایجاد دو واحد اختیاری در حوزه مدیریت بحران در دانشگاه ها و ورود مباحث مدیریت بحران در کتب درسی دانش آموزان انجام شده است که انصافا دارای تاثیر بوده است.
باور به بحران داشته باشیم
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور با ابراز گلایه از اینکه باور به بحران در کشور بسیار کم رنگ است؛ اظهار داشت: به نظر من اگر در دولت و مجلس و سایر دستگاه های اجرائی باور به بحران وجود داشت؛ نمی بایست تصویب قانون مدیریت بحران ۵۰ ماه در مجلس شورای اسلامی به طول انجامد و یا اینکه لایحه بیمه حوادث همگانی بیش از ۹ سال بین مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان در رفت و آمد باشد.
وی از پیشی گرفتن بودجه مقابله با بحران از بودجه پیشگیری با بحران به عنوان یکی از دلایل همین نوع تفکر و عدم باور به بحران در سطح مسئولین امر یاد کرد.
از اهداء لباس های دست دوم به آسیب دیدگان خودداری شود
نجار در ادامه با انتقاد از اینکه در برخی موارد مشاهده می شود که برخی شهروندان در وقوع حوادث اقدام به اهدای لباس های کهنه به آسیب دیدگان می کنند؛ اظهار داشت: سازمان مدیریت بحران کشور با کمک مردم، دولت و فعالین صنایع و کارخانجات هیچ مشکلی در تامین کمک های مالی در بحران ها به آسیب دیدگان ندارد پس بهتر است به جای اهدای لباس کهنه و دست دوم به آسیب دیدگان؛ زمینه انتقال بیماری های پوستی و غیره را ایجاد می شود و همجنین این امر موجب تولید زباله بیشتر در سطح منطقه بحران زده میشود.
Thursday, 30 November , 2023