به گزارش اشکذر خبر؛ محمدمهدی جوادیان زاده مدیرعامل آب منطقه‌ای استان یزد در جمع خبرنگاران با اشاره به وضعیت بحران آب استان و مصوبه شورای تامین مبنی بر ممنوعیت استقرار صنایع پرآبخواه در دشت یزد اردکان، گفت: این موضوع به عنوان سیاست کلی استان در نظر گرفته و در طرح آمایش سرزمین استان مطرح شده […]

به گزارش اشکذر خبر؛ محمدمهدی جوادیان زاده مدیرعامل آب منطقه‌ای استان یزد در جمع خبرنگاران با اشاره به وضعیت بحران آب استان و مصوبه شورای تامین مبنی بر ممنوعیت استقرار صنایع پرآبخواه در دشت یزد اردکان، گفت: این موضوع به عنوان سیاست کلی استان در نظر گرفته و در طرح آمایش سرزمین استان مطرح شده است.

وی با بیان این‌که در برخی موارد مجوزهای در گذشته و موقعی که وضعیت بحران آب در استان نبوده داده‌شده است، تاکید کرد: ما اعتقادداریم این موارد باید تجدید ارزیابی بشود و فرآیند تکرار بشود.

مدیرعامل آب منطقه‌ای استان یزد کاهش منابع آبی و افزایش مصرف را سبب افت ذخایر آبی استان دانست و گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد بیش از ۹۰ درصد ذخایر آب زیرزمینی در دشت‌های استان افت کردند

این مقام مسئول اضافه کرد: میانگین بارش طی ۳۰ ساله گذشته در استان حدود ۹۳ میلی‌متر، طی ۲۰ سال گذشته ۸۹ میلی‌متر و در ۱۰ سال گذشته ۸۲ میلی‌متر بوده و تقریباً به‌طور متوسط در هر دهه حدود ۷ میلی‌متر از میانگین بارش ما کاهش داشته که این آمار و ارقام نشان‌دهنده ضعیف بودن منابع آبی در استان یزد است.

استان یزد یکی از فقیرترین استان‌های کشور ازنظر منابع آبی

مدیرعامل آب منطقه‌ای استان یزد با اشاره به پدیده تغییر اقلیم در مقیاس جهانی اظهار داشت: این اثرات این پدیده در استان یزد هم در مقیاس محلی و منطقه‌ای اتفاق افتاده که نتیجه آن همین کاهش بارندگی‌هاست.

وی کاهش منابع آبی و افزایش مصرف را سبب افت ذخایر آبی استان دانست و گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد بیش از ۹۰ درصد ذخایر آب زیرزمینی در دشت‌های استان درحال افت بوده و هرساله شاهد کسری مخزن هستیم البته دشت‌هایی نیز که به‌نوعی آب آن‌ها حفظ‌شده به دلیل شوری و غیرقابل‌برداشت بودن آب از آن‌هاست.

جوادیان زاده ادامه داد: استان یزد ازنظر میزان آب تجدید پذیر یعنی آب‌هایی که از طریق دشت‌ها وارد ذخایر زیرزمینی می‌شود با میزان تقریبی ۷۵۰ میلیون مترمکعب از بین ۳۱ استان کشور رتبه ۳۰ ام و ازنظر بزرگی کسری مخزن رتبه ۷ کشور را دارد و این اعداد و رقم زنگ خطر را از خیلی قبل پیش برای استان به صدا درآورده است.

مدیرعامل آب منطقه‌ای استان بابیان این مطلب که برای مدیریت مصرف آب راهی به‌جز سازگاری باکم آبی نداریم اظهار داشت: باید در سال‌های ترسالی به فکر آینده بود و به‌گونه‌ای برای مصرف آب برنامه‌ریزی کرد که در دوران خشک‌سالی با مشکل روبرو نشویم بر همین اساس سند سازگاری باکم آبی استان تدوین‌شده و آماده ارسال به کارگروه ملی سازگاری باکم آبی است که به تصویب نهائی برسد.

صرفه جویی ۸۵ میلیون مترمکعبی آب در دشت های استان یزد

جوادیان زاده در ادامه به برنامه‌های شرکت آب منطقه‌ای برای سازگاری باکم آبی اشاره کرد و ابراز داشت: یکی از سیاست‌های مهم ما در سند سازگاری باکم آبی استان مدیریت مصرف در دشت‌هاست که با پر کردن چاه‌های غیرمجاز، نصب کنتور بر چاه‌های صنعتی و کشاورزی و چاه‌های تأمین آب شرب و خدمات عمومی و جلوگیری از اضافه برداشت‌ها از برنامه‌های مهم ما بوده که درحال اجراست.

این مقام مسئول خاطرنشان کرد: بر اساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته از تعداد ۱۶ دشت ممنوعه بحرانی استان، برای چاه‌های ۱۰ دشت کنتور حجمی هوشمند نصب خواهیم کرد و تحویل حجمی آب در این دشت‌ها آغاز شود و برای بقیه دشت‌ها سیاست خاموشی چاه‌ها در زمستان را دردستور کارداریم که یک سیاست موفق طی سه سال گذشته است ضمن اینکه طرح نصب کنتور برای ۶ دشت باقی‌مانده تا پایان سال آینده را نیز دنبال خواهیم کرد.

جوادیان زاده تصریح کرد: از سال ۹۵ که طرح خاموشی چاه‌ها در زمستان اجرایی شده در سال اول نزدیک به ۴۰ میلیون مترمکعب در سال ۹۶ در حدود ۷۵ میلیون مترمکعب و در سال ۹۷ حدود ۸۵ میلیون مترمکعب در مصرف آب صرفه‌جویی شده است.

وی یکی از اقدامات موثر در زمینه مصرف بهینه آب را فرهنگ سازی و اطلاعرسانی در مورد وضعیت آبی استان ذکر کرد و گفت: در همین رابطه امسال جشنواره سپاس آب را با معرفی و تجلیل از موفقترین حافظان آب با حضور معاون وزیر برگزار کریم و امیدواریم این الگوهای موفق با همکاری رسانه‎ها به جامعه معرفی شوند.

وی اجرای طرح دانش اموزی داناب با همکاری جهاددانشگاهی یزد را از دیگر طرح‎های فرهنگ سازی در استان ذکر کرد و گفت: خوشبختانه ارزیابی‎های صورت گرفته در مورد این طرح نشان از موفقیت اجرای این طرح در کشور دارد.

وی برگزاری نشست‎های تخصصی با کشاورزان در شهرستان‏های مختلف را از دیگر این طرح‎ها ذکر کرد و گفت: این طرح نیز با موفقیت در استان برگزار شده و امیدواریم که شاهد تداوم هر چه بیشتر آن در سراسر استان باشیم.

تخصیص ۲۵۰ میلیون مترمکعب از دریای عمران به استان

مدیرعامل آب منطقه‌ای استان تأمین آب شرب را از وظایف حاکمیت برشمرد و ابراز داشت: علی‌رغم فقر منابع آبی در استان برای تأمین آب شرب نگرانی وجود ندارد و در خصوص تأمین آب صنعت و کشاورزی پربازده نیز تخصیص ۲۵۰ میلیون مترمکعب از دریای عمران به استان اختصاص داده‌شده که مقررشده با مشارکت بخش خصوصی این پروژه عملیاتی شود.

جوادیان زاده در بخش دیگری از سخنانش به گزارش میزان بارندگی‌ها در سال آبی ۹۷-۹۸ پرداخت و اظهار داشت: در پایان سال آبی ۹۷-۹۸ که در شهریورماه به پایان رسید میزان بارندگی در استان ۱۲۰ میلی‌متر بوده که در مدت مشابه سال قبل این میزان ۷۰ میلی‌متر بوده و نسبت به سال قبل میزان بارندگی‌ها در استان ۷۱ درصد افزایش داشته و این درحالی است که متوسط بارندگی در کشور ۳۳۷ میلی‌متر بوده که این میزان در مدت مشابه سال قبل ۱۶۷٫۵ میلی‌متر بوده و این میزان نسبت به دوره گذشته با ۱۰۲ درصد افزایش همراه بوده است.

سامانه ۳۱۰۷۷ برای گزارش تخلفات

این مسئول مسلوب المنفعه کردن ۲۷۷ جاه غیرمجاز در استان طی سال گذشته خبر داد و حجم آب استحصالی از این چاه‎‎ها را ۱۱٫۷ میلیوم مترمکعب ذکر و تصریح کرد: سامانه تلفنی ۳۱۰۷۷ جهت ارائه مستقیم گزارش تخلفات راه اندازی شده است.